God tandvård ger barnet en grund för livet
Vi föds alla med olika förutsättningar rent fysiskt. Vissa blir korta, andra bli långa, en del blir smala medan andra har en större benägenhet att lägga på sig några kilon. Vår muskulatur ser också annorlunda ut; en del klarar vad som helst medan andra har ett svagare skelett som innebär att en olycka av något slag kan innebära en fraktur. Och så vidare. Olikheten är det som formar vårt samhälle till mångt och mycket.
Som förälder så har du ett ansvar i att ge ditt barn rätt förutsättningar. Om vi försöker sammankoppla detta med det vi gick igenom ovan så är barnets tänder en väldigt talande punkt. Om det finns något som skiljer oss alla åt så är det våra tänder; det finns egentligen inte en enda tandrad som räd en andra lik. Och gällande kvaliteten på tänderna finns också stora skillnader.
Ett barn som bor i Solna kan äta hur mycket karameller som helt utan att få några hål i tänderna; detta medan en grannunge som borstar sina tänder enligt konstens alla regler och som inte äter godis överhuvudtaget kan tvingas besöka en tandläkare - och laga hål - väldigt frekvent. Orättvist? Ja, lite kanske - men så ser livet ut.
Det viktiga i detta är att även det barn i Solna som har sämre kvalitet på sina tänder kan få hjälp av en tandläkare - utan att det ruinerar föräldrarna. I Sverige har vi fri tandvård för alla upp till 23 års ålder. Den gör stor skillnad och som förälder så ska man - i den mån det är möjligt - ligga på för att barnet ska uppleva ett besök hos en tandläkare som en viktig del; någonting som är absolut nödvändigt.
Varje besök hos en tandläkare i Solna ger nämligen en bättre grund att stå på för resten av livet. Om det sedan handlar om att barnet får tandställning, tvingas laga hål eller kanske får större problem än så spelar ingen roll - en tandläkare bygger ett fundament för framtiden och du som förälder är den som måste få barnet att inse vikten av detta.
Har ditt barn tandläkarskräck?
Många barn utvecklar en skräck för tandläkare. Det är inte så konstigt då man måste veta att miljön spelar in - det är ofta sterilt, det luktar ofta lite speciellt, ljudet av borrar och sug kan vara väldigt skrämmande och dessutom så kan det göra ont då man väl sitter i stolen. Hur kan man då jobba med rädslan och få denna på en lindrig nivå? Vi ger några förslag:
- Förklara. Det är viktigt att man förklarar för barnet vad en tandläkare gör, varför han/hon gör det och vikten av att gå till en sådan.
- Belöning och beröm: Se till att barnet får någonting då besöket är klart. Det är ingen muta - det är en uppmuntran inför nästa tandläkarbesök.
- Läs: det finns massor av pedagogiska - och roliga - böcker att låna på biblioteket. Ditt barn är inte det enda som upplever obehag inför ett tandläkarbesök. Förbered genom att läsa och gå igenom.
- Byt tandläkare: Ibland kan en privattandläkare vara bättre än att gå till Folktandvården. Det är ofta mindre stimmigt och en lite mer avslappnad miljö hos de privata alternativen. Och; själva tandläkaren ska också skapa trivsel och inge förtroende. Personkemin är viktig - ditt barn ska tycka om personen i fråga också.
Andra inlägg
- Advokatbyråer som står vid din sida i Södertälje
- Arvstvist – ett känsligt kapitel
- Information till dig som är misstänkt för brott
- Familjerätt i Örebro – viktigt att hitta rätt advokat
- Offentlig försvarare – Ring en advokat direkt när misstankar om brott uppstår
- STYRKAN I ATT LÄMNA BAKOM SIG
- Ta hjälp med din ekonomi hos en advokat i Solna
- Aktieägaravtal – regler för delägare
- Arbetsrättsjurist i Stockholm hjälper gärna
- Hyra lägenhet Göteborg - svårt för barnfamiljer