Dolda fel i hus alltid en överraskning

Det är svårt att se allt när man köper hus. Är oturen framme och något dyker upp kan det handla om dolda fel i huset. Något man kan lämna in klagomål på.

De nya huset renoverades bit för bit och paret Alexandersson älskade det. I början hade de bott i sin gamla lägenhet, men snart var sovrummet klart och de flyttade in. Renoveringen blev klar och de kunde pusta ut. Det enda de inte gjort om var källaren, men den var ok som tvättstuga tillsvidare.

En dag när maken Anders kom hem ville hans fru, Anna, att han följde med ner i källaren. Där pekade hon på en plats bakom tvättmaskinen som kommit med huset. Väggen var mörkare och det såg ut som om det kunde vara en vattenläcka. De kontaktade en rörmokare för att mäta fukten i källarväggarna.

Dolda fel i hus kan anmälas

Det visade sig vara fukt i källaren, inte bara bakom tvättmaskinen. Rörmokaren sa att det kunde handla om att att dräneringen inte hade blivit rätt när huset byggdes. Efter ytterligare kontroller var det uppenbart att rörmokaren hade rätt, och denne rekommenderade dem att lämna ett klagomål till den tidigare ägaren, då de hade dolda fel i sitt hus.

Paret Alexandersson gjorde som de blivit rekommenderade. Det visade sig att förre ägaren inte byggt huset och sa att han inte sett fukten. Men eftersom det var ett dolt fel får han betala kostnaden för att göra om dräneringen av huset. Samtidigt kunde den förre ägaren göra ett klagomål till ägaren före honom. Den möjligheten finns i tio år. Läs mer om dolda fel i hus på denna hemsida: https://www.doldafelhus.se/

9 Aug 2022