Tänk på detta vid en skilsmässa

Att man som ett gift par väljer att avsluta sitt förhållande och genomföra en skilsmässa är ingenting ovanligt och särskilt då inte om man jämför med hur det såg ut för några år sedan. Då sågs en skilsmässa som ett nederlag som dessutom – i många fall – stred mot moraliska och religiösa värderingar och naturligtvis ligger det här en poäng. Har man lovat varandra evig trohet och evig kärlek så är ju detta också något som i största möjliga mån också ska försöka eftersträvas.

Dock; ibland fungerar det bara inte och häri lägger vi inga som helst värderingar eller pekar med hela handen. Ett äktenskap som slutar med en skilsmässa är i dagsläget ingenting att höja på ögonbrynen åt och visst kan man här tycka att denna skilsmässa i sig får fungera som ett tecken på att många byter sina ringar alltför lättvindigt och utan något större allvar.

Det finns dock några saker som man bör se till att tänka på det går så långt som till en skilsmässa och om vi tar och räknar upp några av dessa detaljer nedan så kan det vara enklare att följa. Det handlar både om saker som måste lösas rent praktiskt och om hur man bör bete sig. Man ska alltid komma ihåg att en skilsmässa går att genomföra utan att några större konflikter förekommer och där man faktiskt i slutändan kan fortsätta att umgås som vänner. Det finns, trots allt, en anledning till varför ni en gång ställde er framför en präst i kyrkan, eller hur?

  • Bodelning. En bodelning är en praktisk detalj som innebär att ni som äkta makar delar upp de saker som ni gemensamt har köpt och det som ni skaffat på egen hand. Vid en bodelning så ska ni se till att betala gemensamma skulder och om ni inte kan komma överens så kan ni kalla in en bodelningsförrättare som hjälper till vid denna process. En bodelning mellan äkta makar brukar generellt sätt vara ganska lätt att lösa; förutsatt då att parterna är mogna och verkligen kan ställa upp och vara ärliga mot varandra vid denna bodelning. Något som leder oss till nästa punkt.
  • Agera vuxet. Se en skilsmässa som en chans till en nystart – oavsett vilka skäl som ligger bakom beslutet. Är det verkligen värt att bråka vid en bodelning för att straffa den andra partnern för en eventuell otrohetsaffär eller går det att lösa på ett mer civiliserat sätt?
  • Ta hjälp. Vid en skilsmässa så är det viktigt att man har någon att samtala med genom hela processen. Här kan det vara i form av en psykolog eller i form av goda vänner. Öppna upp, förklara hur du känner och hur du tänker om den uppkomna situationen – det här kan hjälpa dig att ventilera ut de värsta känslorna du har mot din forne partner och leda till mindre konflikter.
  • Barnen först! Har ni gemensamma barn så se till att dessa förstår att det inte handlar om dem. Det är inte deras fel att ni två ska skiljas och detta är något som vi inte nog kan poängtera. Gör klart med vårdnaden och undvik till varje pris att hamna i en uppslitande vårdnadstvist som riskerar att äventyra era barns framtida välmående.

Där fanns några punkter som kan göra att en skilsmässa sker civiliserat och vuxet. Framförallt den sistnämnda är extra viktig att komma ihåg – barnen ska inte straffas på något sätt och definitivt inte användas som något bollträ för att straffa den andre partnern. Lös vårdnaden på ett moget sätt och låt inte personliga känslor gå ut över era barn.

15 Sep 2017